6/19/2019

V ústecké MHD cestující nově zaplatí i kartou či mobilem a navíc ušetří

dopravacz
Validátor pro bezhotovostní platby v MHD. Pramen: Mastercard


Ústí nad Labem je dalším českým městem, v němž mohou cestující ve vozech městské hromadné dopravě využívat bezhotovostní placení jízdného. Jde přitom o takzvaný ostravský model, kdy není potřeba tisknout papírovou jízdenku. Ústecký dopravní podnik službu zavedl ve spolupráci se společnostmi ČSOB, Mastercard a Mikroelektronika.
„Multikanálový elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu, jehož základem je bezkontaktní platební karta, umožní komfortní a moderní způsob odbavení cestujících. Mezi základní přínosy bude patřit rychlost, jednoduchost, rozšíření možnosti odbavení nebo poskytnutí slevy z ceny jednotlivého jízdného při využití elektronické platby,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.
Systém elektronického odbavení je od 18. června ve vozidlech ústecké městské hromadné dopravy zatím ve zkušebním provozu. Cestující při nástupu pouze přiloží platební kartu k validátoru a tím zaplatí jízdné. Přiložit kartu k validátoru musí i při vystoupení z vozidla. Systém pak sám vypočte výslednou nejvýhodnější cenu jízdného. Stejně to funguje v Ostravě. V jiných městech, například v Praze, která bezhotovostní platby ve vozech zavedla nedávno, je třeba vytisknout papírový lístek. Jednotlivé jízdné bude v Ústí oproti stávající papírové variantě o desetinu levnější. Lanovka na Větruši není s novým systémem propojena.
„Ústí nad Labem se tímto projektem připojuje k Londýnu či Ostravě a pasažérům nabídne systém odpovídající zákaznické zkušenosti 21. století,“ uvedla manažerka rozvoje a obchodu společnosti Mastercard Zuzana Weissová.

Zdroje: zdopravy cz , idnes cz , dpmul cz

Žádné komentáře:

Okomentovat