12/02/2019

PLZEŇSKÝ TROLEJBUS ŠKODA 26Tr NA VELETRHU CZECHBUS 2019

dopravacz
Společnost Škoda Electric představila v rámci veletrhu CZECHBUS 2019 nový trolejbus Škoda 26 Tr pro Plzeň, který je zástupcem velmi úspěšného konceptu firmy – moderních nízkopodlažních trolejbusů vybavených bateriovým pohonem. Výhodou tohoto vozidla je, že může jezdit i na trasách mimo trolejové vedení. Řidič v takovém případě přepne na bateriový pohon a vůz v podstatě jede v režimu elektrobusu. V roce 2019 Škoda Electric vyrobila 82 bateriových trolejbusů, což je o 60 vozidel více, než v roce předchozím roce. Celkově Škoda Electric za rok 2019 vyrobila 141 trolejbusů, například pro Ústí nad Labem, Zlín, Teplice, Pardubice a Plzeň, pro francouzské St. Etienne a Limoges, rumunskou Cluj a maďarskou Budapešť.

„Zájem o naše trolejbusy s bateriemi v poslední době významně roste – dodali jsme je kromě České republiky a Slovenska také do Francie, Španělska, Itálie, Maďarska nebo Rumunska. Například právě v Plzni poté co se zde v provozu výborně osvědčily naše trolejbusy s bateriemi, se místní dopravce rozhodl pokračovat v rozšiřování vozového parku o tento typ vozidel,“ říká člen představenstva Škody Electric Karel Majer. Ten připomněl, že Škoda Electric jen za letošní rok uzavřela zakázky na dodávku téměř 170 trolejbusů, přičemž většina z nich bude vybavena bateriovým pohonem. Mezi významné zahraniční zakázky patří například projekty pro rumunský Brašov a norský Bergen.
 „Pro velkou flexibilitu těchto vozidel a možnost obsluhovat s nimi i ty části města, kde není trolejové vedení, preferuje takto vybavené trolejbusy stále více dopravců a měst,“ vysvětluje obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr. Ten připomněl i další výhody takových vozidel. „Tichý provoz, náhrada na městských linkách za autobusy se spalovacím motorem, rozšíření linek apod.“

Vývoji životnímu prostředí šetrných prostředků městské hromadné dopravy se Škoda Electric věnuje dlouhodobě. V poslední době je na trhu úspěšná i s elektrobusy. „Zájem o elektrobusy na trhu roste, neboť přínos elektromobility pro města je jednoznačně pozitivní. Ekologické elektrobusy jsou velký trendem v oblasti veřejné dopravy, jsou tiché, v místě provozu bez emisí,“ sděluje Karel Majer s tím, že za poslední roky představila hned několik nových typů elektrobusů.

Zdroje: busportal cz , dopravacek eu

Žádné komentáře:

Okomentovat