12/20/2019

Dopravní podnik Ostrava ukončí k 1. 1. 2020 prodej papírových jízdenek

dopravacz
Přesně tři a půl roku po zavedení bezhotovostních plateb bankovními kartami ve všech vozidlech ruší Dopravní podnik Ostrava (DPO) od nového roku papírové jízdenky. V rámci prodeje jednorázových krátkodobých jízdenek poklesl jejich podíl zhruba na třetinu celkového objemu. Přechodem na elektronické jízdné ušetří DPO ročně 10 milionů korun. DPO zároveň nebude muset investovat do obnovy označovačů papírových jízdenek.

Jako první ze všech českých dopravních podniků končí DPO s papírovými jízdenkami. V říjnu proběhl poslední tisk, k 31. 12. 2019 definitivně skončí jejich prodej a k 31. 3. 2020 i jejich platnost. „Je to zásadní a evoluční krok, o který si naši cestující svým chováním řekli vlastně sami. První měsíc (v červenci 2016) po zavedení bezhotovostních plateb bankovními kartami ve vozidlech DPO využilo tuto novou formu odbavení jen 5 procent cestujících. A dnes (v listopadu 2019) ji využívá více než polovina. Navíc dalších více než 15% cestujících volí jiný druh elektronické platby SMSkou, ODISkou nebo apkou MojeDPO,“ vysvětluje jeden z důvodů tohoto rozhodnutí předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys. Další důvody jsou hlavně ekonomické. Kromě každoroční úspory ve výši zhruba 10 milionů korun nemusí DPO investovat do obnovy odbavovacího systému na papírové jízdenky, která by byla po 25 letech fungování jinak nezbytná.

DPO vychází od příštího roku vstříc i těm, kteří na odbavení pomocí bankovní karty z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí přejít, a to zavedením tzv. Kreditních jízdenek. Ty budou k dostání v 18 zcela nových automatech, ve všech prodejnách DPO, ve všech pobočkách Ostravského informačního servisu a u externích prodejců. Kreditní jízdenky lze opakovaně dobíjet. „Kreditní jízdenkou se cestující odbaví stejně jako platební kartou, budeme tak mít pouze jeden odbavovací systém namísto současných dvou. Tím, že si je mohou lidé dobíjet, má celý systém i určitý ekologický aspekt. A když už jsme u ekologie, to nejzásadnější v této oblasti čeká na cestující v Ostravě už za rok, kdy definitivně skončíme s dieselem v rámci celého vozového parku DPO a přejdeme pouze na CNG a elektrobusy,“ dodává Daniel Morys.

Co je Kreditní jízdenka?

Kreditní jízdenka je jednoduchá, anonymní čipová karta, kterou lze zakoupit v nových jízdenkomatech, v prodejnách jízdních dokladů nebo u našich smluvních prodejců. Kreditní jízdenku je možné opakovaně dobíjet finanční částkou a následně používat běžným způsobem, tedy přikládáním k terminálům ve vozidlech, podobně jako ODISku a její elektronickou peněženku, resp. bankovní platební kartu.

Kreditní jízdenka v MHD

Z kreditu na Kreditní jízdence je možné přikládáním k terminálům ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava pořídit běžné elektronické jízdenky:
  • elektronická přestupní jízdenka
    cena 20 Kč (od 1/2020 24 Kč) přestupy do 45 minut – při vystupování z vozidla není nutné jízdenku přikládat
  • elektronická nepřestupní jízdenka do 10 minut
    cena 14 Kč (od 1/2020 16 Kč) s přiložením jízdenky také při výstupu
U Kreditní jízdenky platí denní optimalizace jízdného, podobně jako u jízd s bankovní platební kartou. Tzn. při opakovaném nákupu elektronických přestupních/nepřestupních  jízdenek, jejichž hodnota přesáhne cenu 24hodinové jízdenky, se při následujících jízdách MHD v témže dni již další kredit neodečítá (povinnost přikládat jízdenku při každém nástupu do vozidla však zůstává).

Další možnosti nákupu:

  • 45minutová elektronická jízdenka pro spolucestující cena 20 Kč (od 1/2020 24 Kč)
  • 45minutová zlevněná elektronická jízdenka pro spolucestující (dítě 6-15, zavazadlo, pes) cena 10 Kč (od 1/2020 12 Kč)
Na Kreditní jízdenku je možné (za poplatek 20 Kč, pouze na prodejnách DPO) nahrát zlevněný profil, např. dítě a po přiložení se automaticky odečte částka za zlevněné jízdné. V tomto případě cestuje dítě i za zlevněnou částku za 24hodinovou jízdenku. Na kreditní jízdenku se může odbavit až 20 cestujících (např. školní skupiny).
Platnost karty je 180 dní od první operace/od nákupu. Po expiraci lze kredit převést na jinou Kreditní jízdenku (na prodejně, v automatu).
Daňový doklad ke Kreditní jízdence naleznete na e-shopu karta.dpo.cz, a to po zadání IDK Kreditní jízdenky a CVC kódu umístěného na zadní straně.
Pozor na zlaté pravidlo:
Také při cestování s Kreditní jízdenkou
nezapomeňte přikládat kartu k terminálu
při KAŽDÉM nástupu do vozidla.

Nové jízdenkomaty

Nový jízdenkomat je vybaven chytrými funkcemi a dotykovým displejem. Celkem bude v Ostravě v důležitých přestupních uzlech umístěno 18 nových jízdenkomatů. Dobití kreditu a nákup v automatu lze hradit bankovkami nebo bezkontaktně (platební kartou – od 1. února 2020, peněženkou ODISky).
Funkce jízdenkomatu:
  • prodej přednabitých Kreditních jízdenek v hodnotě 100, 200 Kč…
  • dobíjení kreditu na Kreditní jízdenku nebo na ODISku
  • převod kreditu mezi kartami
  • prodej 3denních jízdenek
  • doplňkové a plánované funkce – dopravní infoservis, vyhledání spojení, aktuální poloha spoje…

Reklamace

  • chybného odbavení Kreditní jízdenky (provedených jízd)
    vyplněním reklamačního formuláře nebo e-mailem na info@dpo.cz, případně na prodejnách jízdních dokladů DPO (odkaz na seznam). Pokud bude reklamace shledána jako oprávněná, finanční vyrovnání se provádí prostřednictvím návratové transakce na elektronickou peněženku Kreditní jízdenky.
  • jízdenkového automatu (např. nevydání požadované jízdenky)
    telefonicky na 597 608 508. Při reklamaci prosím popište závadu a nahlaste – datum a čas události, číslo automatu nebo jeho umístění.
Reklamaci je nutné uplatnit do dvou měsíců ode dne (ne)poskytnutí služby.

dpo cz

Žádné komentáře:

Okomentovat