11/10/2021

V Plzni vyjela do zkušebního provozu s cestujícími nová tramvaj Škoda ForCity Smart 40T

#dopravacz

V úterý 9. listopadu 2021 byla do zkušebního provozu s cestujícími poprvé nasazena nová tramvaj Škoda ForCity Smart 40T. Tramvaj již odjezdila požadovaných 20 tisíc kilometrů pro účely homologace a nyní byla vypravena na dvacáté třetí pořadí linky číslo 1. Na tomto pořadí by měl vůz evidenčního čísla 385 jezdit i v následujících dnech.



O pár dní dříve se novou tramvají již mohli svézt zástupci města Plzně, Plzeňských městských dopravních podniků a výrobce – Škody Transportation. Prezentační jízda se v ulicích Plzně konala v pondělí 25. října 2021.

S PMDP podepsal výrobce smlouvu na 2 kusy tramvají tohoto typu a v letošním roce PMDP využily opce a objednaly dalších 10 kusů tramvají ve stejném provedení.

Tříčlánková obousměrná velkokapacitní tramvaj je 100% nízkopodlažní. Dalšími přednostmi vozidla jsou plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, které jsou šetrné ke kolejovému svršku. Tramvaje mimo jiné nabízejí technické řešení vhodné jak pro ostré oblouky, tak i pro náročné stoupání tratí v Plzni.

Rychlý nástup a výstup cestujících umožní pět dvoukřídlých dveří na obou stranách vozidla. Tramvaje ForCity Smart odpovídají nejnovějším evropským normám, včetně požadavků na nehořlavost použitých materiálů, na pevnost skříní vozidel nebo odolnost skříně vozidla proti nárazu. Čelo vozidla je navrženo tak, aby více chránilo řidiče a cestující v případě kolizí a zároveň i další účastníky dopravy. Nové uspořádání pracoviště řidiče rovněž poskytuje lepší výhled pro řidiče a pohodlnější ergonomii řízení.

„Téměř po 20 letech dodáváme do Plzně novou tramvaj vyrobenou přímo Plzeňáky. Jedná se o nejmodernější generaci škodováckých tramvají, která všem cestujícím poskytne nejvyšší úroveň pohodlí a bezpečí. Například skelet čela vozidla je navržen tak, aby více chránil řidiče a cestující v případě kolizí a současně byl ohleduplný i k dalším účastníkům dopravy,“ komentuje Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation.

„Od nových tramvají očekáváme zvýšení komfortu pro cestující a snížení provozních nákladů. Po dodání vozů postupně vyřadíme vysokopodlažní tramvaje T3R.P, díky tomu budou od příštího roku všechny spoje PMDP bezbariérově přístupné,“ uvedl Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.


Zdroje: dpmp,  dopravacek


Žádné komentáře:

Okomentovat