12/23/2018

Bombardier má další zakázku pro SNCF, vlaky se budou vyrábět i v České Lípě

dopravacz
Společnost Bombardier Transportation získala od státních francouzských drah (SNCF) objednávku na dalších 19 jednotek Omneo Premium pro dálkovou dopravu v regionu Hauts-de-France. Na zakázce se výrazně podepíše i český železniční průmysl: karoserie se vyrábějí v České Lípě.
Jde o součást velké rámcové smlouvy už z roku 2010, ve které SNCF objednaly až 860 dvoupodlažních jednotek. Kontrakt v hodnotě 256 milionů eur za 19 vlaků oznámil Bombardier v tiskové zprávě. Nové vlaky mají francouzské dráhy převzít v roce 2022, nasadí je na linky z Paříže do Amiens a z Paříže do Saint Quentin a Maubeuge / Cambrai.
„Cestujícím vlaky přinesou novou úroveň mobility. Mají velkou kapacitu, dostatečný komfort a jsou lépe přístupné i pro tělesně postižené,“ řekl šéf francouzského Bombardieru Laurent Bouyer. Z České Lípy se převážejí svařené skříně do závodu v Crespinu ve Francii.
Bombardier slibuje úpravy interiéru, široké sedačky, zásuvky na dobíjení. Barevné schéma interiéru se bude v příštích měsících ještě řešit. Souprava dlouhá 135 metrů nabízí 463 sedaček a 12 míst pro jízdní kola a dva invalidní vozíky. Jednotky lze spojit. Jezdí rychlostí až 200 kilometrů v hodině.
Českolipský závod společnosti Bombardier má jistotu další velké zakázky na příští roky. Francouzské státní dráhy SNCF objednaly u Bombardieru dalších 47 jednotek Francilien pro provoz vlaků v Paříži a okolí. Celkem jde o 360 vozů.
Zakázku oznámil Bombardier v tiskové zprávě.  V České Lípě bude probíhat svařování karoserie. Bombardier jednotky nazývá Spacium nebo také NAT Jde o další opci, kterou SNCF využily, nedávno firma oznámila nákup 26 souprav Omneo, které se rovněž budou částečně vyrábět v České Lípě.
Nová využitá opce počítá s dodáním 42 pětivozových jednotek a pět osmivozových jednotek, které nasadí SNCF na linky Transilien L, J a P po Paříži a blízkém okolí. Hodnota zakázky je 330 milionů euro. Po dokončení této série budou mít SNCF už 360 těchto souprav. Finální montáž probíhá ve francouzském Crespinu. SNCF is od nasazení nových souprav pochvaluje výrazně větší spolehlivost.

Zdroj: zdopravy cz

Žádné komentáře:

Okomentovat