12/28/2018

Jízdenky na Moravu a Slovensko jsou u všech dopravců vyprodané. Méně spojů pojede o svátcích i v poslední den roku

dopravacz
Nákup jízdenek před cestou na svátky, je pro tisíce lidí už každoroční rituál. České dráhy mají všechny své spoje do neděle na sever Moravy zcela vyprodané, jiné to není ani u ostatních dvou menších dopravců Leo Express a RegioJet. O vánočních svátcích je také více nutné sledovat dny provozu konkrétního vlaku. Vše napoví vysvětlivky. Vyprodané spoje jsou i směr Slovensko a Polsko.
Větší omezení provozu vlaků nastává až ve Štědrý den, následují pak oba svátky 25. a 26. prosince. České dráhy dopravu postupně utlumí kolem 19 hodiny, jiné to nebude ani v poslední den roku 31. prosince. Poslední vlaky se rozjezdou na všech tratích už kolem 18 hodiny.
Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic odjede v 19:31. Omezené budou i jízdy některých dřívějších spojů. Na Štědrý den tak nepojedou například rychlík Vltava v 18:31 ani Jižní expres v 19:01.
Konkurenční RegioJet o Štědrém dni nevypraví vlaky do Košic, podobné to bude i o Silvestru. V opačném směru tedy do Prahy pojedou dva spoje s odjezdy 3:45 a 7:45 z Košic. Vlaky na trase budou končit v Ostravě. Na trasách do Vídně a do Bratislavy pojede jen část vlaků. Spoje, které budou v tomto období odřeknuty se cestujícím nezobrazují v rezervačním systému, doplnil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.
Podobně jako o Štědrém dni, pojedou vlaky  ČD v úterý 25. prosince podle svátečních jízdních řádů. Klasický sváteční provoz však začne o něco později až mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky Českých drah také 26. prosince na 2. svátek vánoční, nižší počet vlaků pojede i následující dny do Silvestra.
Vyprodané jsou podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského zejména povinně místenkové vlaky SC Pendolino a IC Opavan, nebo noční posilový expres Bohemia. Naopak na řadě především kratších tras cestující nejsou zvyklí dělat rezervace a spoje i na toto kritické období jsou u nich rezervované zhruba z jedné pětiny.
Zdroj: magzine cz

Žádné komentáře:

Okomentovat