8/21/2020

INTEGRACE VEŘEJNÉ DOPRAVY NA RAKOVNICKU (2. ETAPA) OD 15. 8. 2020

dopravacz

Od soboty 15. srpna bude ve spolupráci ROPID a IDSK rozšířena integrovaná doprava Prahy a Středočeského kraje na další část Rakovnicka. Změny se dotknou 58 obcí ve třech krajích.

Druhá část integrace na Rakovnicku navazuje na již realizovanou fázi spuštěnou v prosinci 2019. Dojde k plné integraci okresu Rakovník včetně zajištění přeshraničních vazeb do Plzeňského (Kralovice) a Ústeckého kraje (Podbořany). Součástí této akce bude rovněž optimalizace nasazování dopravních výkonů železniční a autobusové dopravy spočívající v okolí trati Rakovník – Kralovice, resp. Jesenice. Díky lepší vzájemné koordinaci bude možné zajistit plošnější dopravní obsluhu uvnitř Středočeského kraje nebo napojení na hl. m. Prahu. Díky spolupráci s Plzeňským krajem bude rovněž zajištěno komfortnější napojení na autobusové spoje ve směru do Plzně.

Zavedeno bude 13 nových linek PID (560–564, 570–576, 578), změněny budou 3 stávající linky PID (555, 581, 584), zrušeno bude 11 stávajících linek mimo systém PID. Změna se dotkne 58 měst a obcí ve Středočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji.

"Trasy současných linek Středočeské integrované dopravy byly upraveny tak, aby došlo ke zkrácení jízdních dob při cestě do Rakovníka. V drtivé většině případů je zachováno současné linkové vedení. Zároveň byl kladen velký důraz na zachování veškerých přepravních vazeb v celém regionu. Na vybraných relacích došlo k posílení autobusové dopravy, zejména pak v dopoledních, večerních hodinách a o víkendu. Linky, které mají v části relace podobnou trasu, byly mezi sebou vzájemně proloženy tak, aby vznikl pravidelný interval," uvádí ROPID v tiskové zprávě.

V Rakovníku vybrané regionální linky navazují na expresní linky PID 304 a 404 jedoucí do Prahy. Z vybraných směrů bude dokonce zajištěno s Prahou přímé spojení, díky zavedení přímých spojů mezi linkou 304 a ostatními regionálními linkami. Zároveň je zde možné přestoupit na řadu železničních linek. Linky, které jedou v souběžné trase s železniční linkou, jsou s vlaky koordinovány tak, aby mezi danými městy vznikla pravidelná nabídka dopravy.

Pro zajištění informovanosti cestujících je zdarma na všechna dotčená města obce, dopravce a regionální informační místa distribuována brožura s podrobnými informacemi a jízdními řády. V Rakovníku na AN budou v pátek 14. 8. (dopoledne) a v pondělí 17. 8. (od 8 do 15 hodin) na informátoři ROPID, kteří budou rozdávat informační materiály a pomáhat cestujícím v orientaci s novým linkovým vedením.

Zdroje: pid cz, busportal cz

Žádné komentáře:

Okomentovat