10/30/2018

Olomouc má svůj první elektrobus, je tichý a klimatizovaný

#dopravacz

Elektrobus značky SOR představil olomoucký dopravní podnik v pátek 26. října v areálu garáží Dolní Hejčínská. Od pondělí 29. října jezdí na lince č. 14.

Slavnostního předání nového elektrobusu s ev. č. 501 se zúčastnili budoucí primátor Olomouce Miroslav Žbánek, náměstek primátora Ladislav Šnevajs, člen představenstva DPMO František Mikeš, ředitel DPMO Jiří Kropáč a za SOR Libchavy Jiří Daňsa. Město v poslední době podstatně obnovuje svůj vozový park, elektrobus se však podařilo získat po delší době. Historicky první autobus vyjel v Olomouci před 90 lety a před 100 lety první tramvaj.

Pořizovací cena elektrobusu SOR je 14 milionů Kč. Nákup vozu byl realizován prostřednictvím projektu "Nákup bezemisních vozidel na MHD". Cestující jistě přivítají tichý chod a klimatizaci. Vůz přepraví 33 sedících a až 72 stojících a 10 imobilních cestujících. Na jedno nabití je schopen ujet v městském provozu minimálně 150 km.

V areálu DPMO na odstavné ploše autobusů byl vybudován přístřešek s nabíjecí stanicí pro rychlé i pomalé nabíjení. Při pomalém nabíjení by měl být elektrobus plně nabitý asi za osm hodin.

Poprvé se s novým elektrobusem svezou cestující v pondělí 29. října na lince 14. Zkušenosti získané během provozu se následně promítnou do obnovy autobusového parku ve střednědobém výhledu.

Zdroje: busportal cz, olomouckadrbna cz, blesk cz

Žádné komentáře:

Okomentovat