3/20/2019

Den Cyklohráčku ve Slaném 30. 3. 2019

dopravacz
V sobotu 30. března 2019 proběhne od 10:30 do 17:00 hod. na vlakovém nádraží ve středočeském královském městě Slaný letošní první akce v rámci tzv. Dnů Pražské integrované dopravy – Den Cyklohráčku. Tato komornější akce se koná u příležitosti 5. výročího vlaku Cyklohráček, který letos vjíždí již do své 6. sezóny. Na návštěvníky čekají symbolické oslavy této netradiční vlakové soupravy, jenž bude v den akce mimořádně posílena o další vůz – motorový retro vůz řady 854. Připraveny jsou i speciální jízdy motorového vozu řady 831 přezdívaného Kredenc nebo tradiční historické autobusy, které jsou nedílnou součástí dnů PID. Na bohatý doprovodný program se můžete těšit nejen na nádraží ve Slaném, ale také v Hornickém skanzenu Mayrau či v Železničním muzeu Zlonice, které zahajuje svou letošní sezónu
Výletní vláček přestavěný na velké pojízdné hřiště pro děti bude v letošním roce 2019 jezdit už šestou sezónu. Každý nepracovní den vyrážíme z Prahy hl. n. vždy v 9:02 a 13:02, zpět ze Slaného jedeme v 11:01 a 16:55. Během letošní sezóny bude Cyklohráček každé druhé sobotní odpoledně prodloužen opět až do Zlonic, kde se nachází Železniční muzeum o historii starých nádraží, parních lokomotiv či dřevěných vagónů. Jízdní řád si můžete stáhnout zde
O Cyklohráčku
Zatímco se strojvedoucí a vlakvedoucí Cyklohráčku postarají, abyste v pořádku dorazili ke svému cíli, hrajvedoucí má na starosti, aby vám cesta příjemně ubíhala. Když si budete chtít půjčit něco na hraní nebo třeba jen poradit s pravidly hry, už víte, na koho se obrátit!
Na výlet s Veselou krávou či Legem
Nedílnou součástí Cyklohráčku bude od letošní sezóny tzv. Veselá kráva nebo, chcete-li, Lego. Nevíte, oč jde? Jde o motorovou lokomotivu řady 714, která bude nově vedoucím hnacím vozidlem celé soupravy Cyklohráčku. Její klasická barevná kombinace továrního nátěru na čelech lokomotiv připomíná maskota značky tavených sýrů, od nichž je odvozena přezdívka Veselé krávy. Název Lego se pak používá proto, že lokomotiva připomíná oblíbenou dětskou stavebnici díky svému barevnému a především tvarovému uspořádání karoserie.
Vůz plný hraček
Tento vůz je určen spíše menším dětem, cestující tu najdou dětský koutek se stavebnicemi, vláčkovými skládačkami, leporely nebo vláčkodráhou. Vůz je nízkopodlažní, aby se do něj dobře dostaly i kočárky.
Vůz plný balónků         
Asi nejoblíbenější je u dětí vůz s balónky, který si stále nachází nové příznivce. Uvnitř vagónu na vás čeká velké balónkoviště se skluzavkou, koupací pytel, velká stavebnice a speciální dřevěné hry na stěnách. U dveří je rozšířený prostor, kam se vejde několik dětských kočárků.
Vůz plný kol
Jestliže jste zodpovědní sportovci a namísto her vás spíše zajímá, jestli jsou vaše kola připravena na výlet, tak myslíme i na cyklisty! Na palubě Cyklohráčku je k dispozici kompresor na huštění pneumatik, sada lepení či základní nářadí pro opravu kola. Pro cyklisty mají hrajvedoucí jako dárek připravenou reflexní bezpečnostní pásku, aby byli na silnici lépe vidět.
Vůz plný her
V tomto voze si můžete kreslit bílými i barevnými křídami na tabuli, vyhrát si s molitanovou stavebnicí nebo si půjčit karetní a jiné hry.
Na co se můžete těšit na nádraží ve Slaném
  • mimořádné jízdy motorového vozu 831.043 „Kredenc“ v okolí Slaného (do Zlonice, Kralup nad Vltavou a Loun)
  • nostalgické jízdy historickými autobusy po městě Slaný a do jeho okolí (Vinařice, Zlonice)
  • komentované prohlídky zdejší dopravní kanceláře (organizovaně dle zájmu návštěvníku)
  • hudební vystoupení slánské kapely BG-swing (10:45-11:15 / 12:00-13:00 / 14:00-15:00 hod.)
  • představení „Husy na tahu“ Divadla Dam Dam (dle počasí v nádražní budově či venku od 11:15 a 13:15 hod.)
  • statická výstava autobusu dopravce ČSAD Slaný a.s.
  • tradiční workshop Cyklohráčku pro malé návštěvníky
  • informační stánky PID, ČD a města Slaný
  • stánky s občerstvením
  • atrakce pro děti

Na co se můžete těšit v Železničním muzeu Zlonice
  • doprovodný program v rámci zahájení nové sezóny muzea
  • ukázka práce hasičů SDH Zlonice
  • malá výstava autoveteránů
  • tradiční jízdy historickou malodráhou  areálu muzea
  • zpřístupnění nového lapidária se starými mlýnskými kameny a sochami andělu či díla kameníka a restaurátora Alexandra Bláhy
  • stánek s občerstvením s možností opékání špekáčků
  • v trase „Zlonice,Žel.st. – Zlonice,Lisovice,Muzeum“ budou zavedeny mimořádné jízdy historického autobusu

Více informací o Železničním muzeu Zlonice zde.
Více informací o Hornickém skanzenu Mayrau zde.

Jízdy motorového vlaku 831.043 „Kredenc“
  • ranní jízda z Loun přes Zlonice do Slaného a odpolední zpět do Loun
  • přes den mimořádné jízdy mezi Slaným a Zlonicemi
  • odpolední speciální jízda ze Slaného do Kralup nad Vltavou a zpět jízdní řád připravujeme …

Jízdy historickými autobusy
linka PID 1 zajistí okružní jízdy po městě Slaný
linka PID 2 pojede do Hornického skanzenu Mayrau a do Železničního muzea Zlonice 

Zdroj: pid cz

Žádné komentáře:

Okomentovat