3/20/2019

Dráhy budou v sezoně vypravovat parní vlaky na Pražský semmering

dopravacz
S koncem března nastane v Praze a okolí nová sezona turistických vlaků Českých drah a KŽC Doprava. Úplnou novinkou jsou parní vlaky, které budou vypravovat České dráhy na jihozápadě Prahy. Dětský vlak Cyklohráček bude zase častěji jezdit až do Zlonic. Novinky představili dnes zástupci Prahy a Středočeského kraje na tiskové konferenci.
Parní vlaky budou jezdit o sobotách 6. dubna, 11. května, 22. června a 19. října. Souprava tvořená historickými vagony ze 40. a 50. let včetně bufetového vozu bude vyjíždět ze Smíchova (vždy v 10:25 a 14:16), vystoupá Prokopským a Dalejským údolím do Rudné, odkud zamíří do Hostivice a po Pražském semmeringu se vrátí na Smíchov. Okruh projede vždy dvakrát.
„Tímto novým projektem chceme oslovit mimo jiné i zahraniční návštěvníky Prahy. Partnerem těchto jízd je Prague City Tourism,“ uvedl ředitel Regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a střední Čechy Jakub Goliáš. V čele vlaků budou podle něj lokomotivy řady 423 nebo 354. Pro Prahu typický čtyřkolák (434) totiž prochází kompletní opravou.
Historické výletní vlaky společnosti KŽC Doprava vyrazí na koleje letos poprvé v sobotu 30. března. Vyjede Rakovnický rychlík na Křivoklát, Kokořínský rychlík do Mšena a Podtrosecký rychlík do Prachovských skal. „Nesmíme zapomenout ani na Posázavský motoráček. I ten začne jezdit v sobotu 30. března a pojede vždy v sobotu dopoledne a v neděli odpoledne z Prahy přes Davli do Čerčan a zpátky. Letos navíc v lepších trasách než loni,“ doplnil šéf firmy Bohumil Augusta.
České dráhy podobně jako loni budou vypravovat cyklistický vlak CykloBrdy do Příbrami a Březnice s legendární bardotkou v čele. „Jednáme nyní o jeho prodloužení až do jihočeské Blatné,“ uvedl pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr. Každou sobotu od dubna do konce září bude jezdit z hlavního nádraží i vlak do velkopopovického pivovaru.
Výletní vlaky jsou zahrnuty (vyjma parních) do Pražské integrované dopravy. Českým drahám je Středočeský kraj a Praha hradí v rámci celkové objednávky veřejné služby, KŽC Doprava dostane zaplaceno od Prahy 1,6 milionu, od kraje 8,5 milionu.
Zdroj: zdopravy cz

Žádné komentáře:

Okomentovat