10/22/2019

Další kraj otočil a bude uznávat i nadále jízdenky Českých drah i režijky

dopravacz
Ústecký kraj je po Olomouckém dalším regionem, kde se tamější politici rozhodli od příštího jízdního řádu navzdory původním plánům v osobních a spěšných vlacích Českých drah na jejich území uznávat jízdenky národního dopravce.
„Na základě posledního jednání s ČD předpokládáme, že ve vlacích budou platit všechny doklady ČD TR10, včetně všech typů inkaret a slev,“ řekla mluvčí Magdalena Fraňková.
Kraje, které se původně rozhodly omezit cestování vlaky Českých drah pouze na integrovaný krajský tarif, argumentovaly tím, že chtějí mít více pod kontrolou tržby z jízdného. Dosud totiž na trasách, kde je například souběh osobního vlaku s rychlíkem nemají jistotu, zda České dráhy příjem z jízdného vykazují jako tržbu z jízdného krajského vlaku nebo rychlíku objednaného ministerstvem. Na podobný problém upozornil i Olomoucký kraj, který se nakonec rozhodl také uznávat kompletně tarif Českých drah.
Olomoucký kraj ustoupil, tarif ČD včetně režijek bude platit. Dopravce slibuje půl miliardy do vlaků

„Úbytek tržeb nelze vyloučit, ale dohodli jsme se s ČD na způsobu nabízení jízdenek DÚK a věříme, že je využije maximum cestujících,“ řekla Fraňková. „Bohužel souběh s dálkovou dopravou objednávanou ministerstvem dopravy, kde kraj nemá tarifní pravomoci, a možná nepřehlednost situace vede Ústecký kraj k tomuto postupnému přechodu k původnímu záměru – jedinečnému tarifu DÚK. Mezitím nás ČD přislíbily informovat o počtech jízdenek – využívání jejich tarifů a slev,“ uvedla Fraňková. Platnost se bude týkat i uznávání takzvaných režijek.
Podobně jako v Olomouckém kraji ale nebude tarif Českých drah platit pro přestup na jiné dopravní prostředek nebo vlak jiného dopravce, jízdenka cestujícímu platit nebude.
Cestující od změny jízdního řádu čeká v Ústeckém kraji. Dojde k prodloužení platnosti tarifu do Středočeského kraje: na železniční lince U12 z Domoušic do Kounova na U32 do Mělníka. Dále se prodloužení dotkne spojení do Žandova v Libereckém kraji.
Pouze svůj tarif chce ve vlacích ČD uznávat Jihomoravský kraj, od června pak Plzeňský kraj, jasno zatím není o tarifu ve Zlínském kraji.

zdopravy cz


Žádné komentáře:

Okomentovat