2/21/2019

Integrace oblastí na Poděbradsku, Kolínsku a Nymbursku od 10. března 2019

dopravacz
 Od neděle 10. března 2019 bude spuštěna integrace veřejné dopravy v oblasti Poděbradska a Kolínska (Velimsko) a Nymburska (Křinecko), současně bude prodloužena stávající linka 432 z Vlkavy do Mladé Boleslavi. Systém PID, ve kterém lze na jednu jízdenku využívat vlaky, autobusy i městskou hromadnou dopravu, se tak rozšíří o dalších 6 autobusových linek, které budou navazovat na vlaky v Nymburce, Poděbradech, Kolíně, Pečkách, Cerhenicích nebo Velimi, a které nahradí 8 stávajících linek SID.
Na nových linkách i na prodloužené lince 432 do Mladé Boleslavi bude platit pásmový a časový tarif PID s možností využití přestupních jízdenek, časových kuponů, a to jak v papírové tak i elektronické podobě včetně možnosti nákupu jednorázového jízdného platební kartou u řidiče nebo přímo pomocí mobilní aplikace PID Lítačka.
Obcím se díky integraci zlepšuje dopravní obslužnost novými spoji po celý provozní den. Zřizují se spoje mezi šestou a sedmou ranní, nové spoje mohou cestující využívat i dopoledne. Dále se prodlužuje rozsah provozního období i večer. Aktuálně je provoz linek ukončen mezi 17. a 18. hod., nově bude spojení do obcí zajišťováno i mezi 18. a 20. hod.
Oblast Nymbursko – Křinecko
Základem sestavy jízdních řádů bylo navázání autobusových linek 673, 674 a 676 v Nymburce na vlaky. Díky tomu budou všechny linky obousměrně po celý provozní den většinou spojů navazovat na rychlíky i osobní vlaky z / do Prahy a na osobní vlaky z / do Kolína
Obec Budiměřice i městys Křinec budou nově obsluhovány linkami 673 a 674, které zajistí pravidelný interval do Nymburka ráno každých 30 min. (z Křince 30 – 60 min.) a dopoledne i odpoledne každou hodinu.
Dopravní obslužnost obcí Chleby, Hrubý Jeseník, Mečíř, Bošín a Sovenice bude zajištěna novou linkou 673, obcí Netřebice, Rašovice, Vestec a Malý Vestec linkou 674. Obě linky pojedou ráno do Nymburku v intervalu 60 min. (na lince 674 v úseku Křinec – Netřebice interval 60-120 min.) a odpoledne každé dvě hodiny.
Linka 676 bude obsluhovat obce Kovansko, Bobnice a Jíkev a vybranými spoji městys Loučeň, jehož spojení s Nymburkem již dnes zajišťuje linka PID 499. V úseku Jíkev – Bobnice – Kovansko – Nymburk pojedou ráno do Nymburka autobusy každou hodinu, dopoledne z / do Nymburka každé dvě hodiny a odpoledne do Bobnic každou hodinu, do Jíkve a Loučně v intervalu 60 až 120 min.
Nové víkendové spoje
Obyvatelé Bobnic, Budiměřic, Chleb, Rašovic a Netřebic budou moci cestovat do Nymburka nově i o víkendu. Linka 673 bude v provozu v sobotu a neděli každé dvě hodiny v úseku Nymburk – Chleby, linka 674 v intervalu 4 hodiny v úseku Nymburk – Netřebice a linka 676 rovněž v intervalu 4 hodiny v úseku Nymburk – Bobnice.
Prodloužení linky 432 do Mladé Boleslavi
Od 10. března bude také prodloužena trasa linky 432 až do Mladé Boleslavi. Dosud jezdila linka 432 z Lysé nad Labem přes Milovice do Vlkavy, kde se z ní stala linka neintegrovaná, a některé spoje pokračovaly přes Luštěnice až do Boleslavi. Nově pojede do Mladé Boleslavi přímo linka 432 z Lysé nad Labem a v novém úseku přes Luštěnice, kde nahradí původní neintegrovanou linku, a tak začne jezdit mnohonásobně více autobusových spojů než dosud. V ranní špičce pojedou autobusy každou hodinu, v ostatních částech dne každé dvě hodiny a nově tu pojedou autobusy i jednou za čtyři hodiny o víkendu.
Obcím kolem Lysé nad Labem a Milovic to přináší nové, přímé a velmi časté spojení s Mladou Boleslaví na jednu jízdenku.
Ve Vlkavě bude možné přestupovat z linky 432 na linku 436, která jede do Nymburka, v některých případech na sebe budou autobusy přímo čekat, aby cestující mohli přestoupit.
Z Vlkavy pojede linka 432 do Mladé Boleslavi přímo po hlavní silnici I/38 bez zajíždění do Němčic či do zastávek Luštěnice, Zelená a Luštěnice, Sluneční. Tyto zastávky nově obslouží některé spoje linky H20 Loučeň – Mladá Boleslav.
Oblast Poděbradsko – Kolínsko
Linky 678 a 679 jsou proloženy v úseku Poděbrady – Oseček – Sokoleč, čímž obce Sokoleč, Oseček a Pňov, Předhradí získávají díky pravidelnému intervalu výrazné zlepšení dopravní obsluhy z / do Poděbrad, a to ráno každých 30 až 60 min., dopoledne a odpoledne každou hodinu. Autobusy budou navíc u železničního nádraží v Poděbradech navazovat na rychlíky z/do Prahy.
Díky rovnoměrnému prokladu a návaznostem na vlaky ve Velimi či Cerhenicích jsou výše uvedené obce napojeny na vlakovou dopravu z/do Prahy. Ráno ve směru do Prahy lze každých 30 min. dojet linkou 678 a 679 do Velimi či Cerhenic, kde navazují vlaky do Prahy, odpoledne lze v lichou hodinu vystoupit v Cerhenicích, sudou ve Velimi, odkud budou navazovat spoje zmíněných linek ve směru Poděbrady.
Sokoleč díky nové lince 679 získává přímé spojení s Kolínem, které dosud nebylo zajišťováno, a to ráno v intervalu 60 – 90 min., dopoledne a odpoledne každé dvě hodiny.
Cerhenice, Cerhýnky a Dobřichov díky prokladu linek 675 a 678 rovněž mohou využívat pravidelného spojení do Prahy. V zastávce Pečky, Žel. st. budou autobusy ráno i odpoledne navazovat z / na osobní či spěšné vlaky každou hodinu, dopoledne cca každé dvě hodiny!
Zlepší se také přímé spojení do Kolína z Cerhenic, Velimi a Nové Vsi I. Z Cerhenic a Nové Vsi I pojede linka 675 do Kolína ráno po 90 min., odpoledne pravidelně každou hodinu. Spojení z Velimi do Kolína bude nově zajišťováno linkami 675 a 679, jejichž spoje budou koordinovány tak, aby zajistily přímé spojení do Kolína ráno i odpoledne v intervalu 30 – 60 min.
Nové víkendové spoje
Obyvatelé obcí Sokoleč, Oseček, Pňov-Předhradí, Velim a Vítězov nově budou moci využívat i víkendového spojení do Poděbrad i Kolína díky sobotnímu a nedělnímu provozu na lince 679.
Zdroj: pid cz


Žádné komentáře:

Okomentovat