2/04/2019

SŽDC. Dobrá správa. Aneb železnice začala používat nové logo a heslo

dopravacz
Správa železniční dopravní cesty začala dnes po téměř třech letech od rozhodnutí používat nové logo od studia Marvil. Koncept vychází z písmena Ž, které byl zvoleno jako zkratka pro slovo železnice. Správa železnic si navíc zvolila heslo, pod kterým se bude veřejnosti prezentovat. Heslo zní: SŽDC. Dobrá správa.
„Heslo umožňuje pozitivně obsáhnout poslání naší organizace prostřednictvím jednoduché a zapamatovatelné slovní hříčky. SŽDC je prostě dobrá správa české železnice,“ říká generální ředitel organizace Jiří Svoboda. Na kompletní proměnu vizuální stránky si správa železnic vyhradila pět let.
Cesta k nové vizuální identitě ale nebyla přímá. O proměně rozhodla správní rada SŽDC v dubnu 2016, v následné soutěži zvítězilo studio Marvil.
Nové logo bylo v červnu 2017 přihlášeno k Úřadu pro průmyslové vlastnictví jako ochranná známka. O několik měsíců později ale byla proti jeho zapsání podána námitka, která zpochybňovala autorství.
SŽDC i autoři ale inspiraci z jiného díla odmítli. Podle zdrojů serveru Zdopravy.cz se spor týkal samotného námětu loga. Studio mělo doložit letecké snímky zhlaví, podle kterého vznikly koleje a kolejová spojka v logu.
Celý proces vyvrcholil loni 27. prosince, kdy bylo nové logo zapsáno jako ochranná známka SŽDC. Logo podle státní organizace nejlépe shrnuje jinak dlouhý a pro širší veřejnost obtížně zapamatovatelný název. I proto SŽDC v minulosti zvažovala přejmenování na Česká železnice, nakonec od toho ale upustila.
Proces implementace nového loga potrvá pět let a bude rozdělen do tří fází. Nejprve se objevilo na jízdních řádech, obchodních tiskovinách a reklamních předmětech SŽDC. Následovat bude zveřejnění elektronických šablon obchodních tiskovin včetně například vizitek. Nakonec přijde na řadu označení provozních a veřejných budov SŽDC, dále její nové webové stránky, uniformy pro zaměstnance a také kolejová vozidla.
Líbí se vám nová prezentace SŽDC?
Ano 53.98% (414 votes)
Jen logo 17.86% (137 votes)
Jen heslo 0.91% (7 votes)
Ne 27.25% (209 votes)
Zdroj: zdopravy cz

Žádné komentáře:

Okomentovat