2/22/2019

Nová aplikace zobrazuje pohyb jihlavské MHD

dopravacz
JIHLAVA - Jízdní řády, časy zpoždění i přesné polohy jednotlivých linek ukazuje nová webová aplikace města. Město ji spolu s dopravním podnikem teprve testuje a vylepšuje, pro veřejnost jí ale již zpřístupnilo.
Intuitivní jednoduchá webová aplikace je snadno ovladatelná, město počítá i s jejím rozšířením do Veřejné dopravy Vysočiny
Mapu, na které se aktualizují polohy jednotlivých spojů městské hromadné dopravy po celé Jihlavě, v uplyulých dnech zveřejnila jihlavská radnice ve spolupráci s Dopravím podnikem města Jihlavy. "Je to online webová aplikace, což znamená, že se nemusí instalovat do mobilu. Cestující se ze stránky dozví vše potřebné o svém spoji, včetně toho, kde se aktuálně nachází," informoval náměstek primátorky pro oblast informačních technologií Jaromír Kalina.
Webová aplikace funguje v běžném prohlížeči a zobrazí se po zadání adresy www.jihlava.cz/mhd. Po jejím otevření se zobrazí mapa s vyzačeými trasami trolejbusových a autobusových linek a s online polohou vozidel v síti. V samotné mapě po bližším zobrazení jsou vyznačeny také zastávky s tím, že pokud cestující na danou zastávku klikne, zobrazí se mu panel s aktuálními odjezdy spojů z dané zastávky. Naopak po kliknutí na číslo linky se pak zobrazí informace o směru cesty, případném zpoždění a jízdní řád linky. 
Webová aplikace je zatím v testovacím provozu, vedení města se ale přesto rozhodlo ji zveřejnit, a to kvůli současným klimatickým podmínkám. "Stav komunikací je těžké udržovat, a tak autobusy i trolejbusy využívá více cestujících než v létě," doplnil Kalina. Aplikace by se měla i nadále zdokonalovat, například během ledna se na některých zastávkách MHD objevil QR kód, který chytré telefony na zmíněnou stránku s mapou navede.
"Budeme se v aplikaci snažit udělat srozumitelnější mapu, například přidáme šipku, aby byl na první pohled znatelný směr vozidla. Úpravou projdou i jízdní řády, aby byla jasnější, z jakého směru linka přijíždí," nastínil další vývoj situace vedoucí odboru informatiky města Vladimír Křivánek. I po ukončení testovacího provozu však bude možné dál aplikaci rozvíjet. "Po vzniku projektu Veřejná doprava Vysočiny by aplikace mohla navázat i na linkovou dopravu," dodal Kalina.
Zdroje: jihlava cz, vlcoun cz


Žádné komentáře:

Okomentovat