2/22/2019

Podepsáno: České dráhy budou jezdit mezi Berounem a Klatovy s novými vlaky

dopravacz
České dráhy a Plzeňský kraj se definitivně dohodly na smlouvě na provoz vlaků na lince P2 mezi Klatovy a Berounem. Smlouvu dnes slavnostně podepsali v jednotce RegioPanter na plzeňském nádraží.
„Jedná se o velký úspěch. V Plzeňském kraji jde o historicky první úspěšné nabídkové řízení vedoucí k uzavření smlouvy na 15 let. Takových úspěšných soutěží v republice ještě mnoho neproběhlo. Zároveň jde o první soutěž na nová vozidla v elektrické trakci vůbec. Osobně mám velkou radost, že se nám daří výrazně zvyšovat kvalitu nabízených služeb ve veřejné dopravě. Jsem přesvědčen, že veřejná doprava má do budoucna velký potenciál a že nové cestující získáme právě vyšší kvalitou služeb, tedy dostatečnou nabídkou spojů a moderními vozidly,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.
České dráhy vyhrály veřejnou soutěž, do které se přihlásil ještě RegioJet. Ten byl ale vyloučen kvůli nesplnění podmínek. V elektronické aukci následně ještě České dráhy svoji cenu snížily na výchozí částku 219,50 Kč za kilometr.
Jde  na první pohledu o jednu z nejvyšších cen za kilometr jízdy vlaku v Česku, současně ale také o jednu z prvních smluv, kde je riziko tržeb plně na straně kraje. Díky tomu bude cena za kilometr ve skutečnosti nižší, příjmy z jízdného budou kraje.
„Dodavatel nových vozidel pro tuto linku vzejde z veřejné zakázky na dodávku až 50 elektrických jednotek s kapacitou 160 míst. S výrobcem už brzy uzavřeme rámcovou smlouvu a vozidla pak budeme odebírat podle aktuální potřeby. Mezi prvními to bude právě 11 jednotek pro Plzeňský kraj. Půjde typově o podobné jednotky, které od loňského prosince nasazujeme na linku Plzeň – Horažďovice předměstí,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Miroslav Kupec.
Zdroj: zdopravy cz


Žádné komentáře:

Okomentovat