1/16/2020

České dráhy vypravují skoro 5 000 bezbariérových vlaků každý den

dopravacz
V jízdním řádu 2020 nabízí České dráhy celkem 4 845 bezbariérových vlaků napříč celou Českou republikou. V dalších dvou letech uvede národní dopravce do provozu desítky nových souprav a nabídku cestování pro osoby s handicapem rozšíří na nové linky.

Zatímco před 10 lety měly přibližně 350 bezbariérových vozidel a vypravovaly jeden a půl tisíce bezbariérových spojů, v novém jízdním řádu 2020 disponují s více než 600 bezbariérovými vozy a jednotkami. „Svobodné cestování pro všechny spoluobčany včetně osob se zdravotním postižením je jednou z našich priorit, proto budeme pokračovat v nákupu moderních vozů a rozšiřování počtu bezbariérových spojů. Například od příštího roku začneme uvádět do provozu nové jednotky z rodiny RegioPanter a za dva roky nasadíme nové expresní soupravy, které jsou již ve výrobě. Zároveň soutěžíme 60 nových elektrických a 60 motorových nízkopodlažních vlaků pro regionální dopravu a 20 souprav pro dálkové expresy. Takto zmodernizovaný park nabídne lidem na vozíčku podstatně větší možnosti cestování a velmi komfortní podmínky,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Václav Nebeský.
České dráhy v roce 2014 spustily také speciální objednávkový systém, jehož prostřednictvím si mohou postižení zákazníci předem zajistit přepravu a asistenci zaměstnanců při nástupu a výstupu.

Během dvou let nabídnou České dráhy nové bezbariérové vlaky

Komfortní dálkové soupravy konsorcia Siemens – Škoda


  • Západní expres Praha – Plzeň – Cheb
  • Krušnohor Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb

Jednotky RegioPanter společnosti Škoda Transportation


  • Spěšná linka Plzeň – Stříbro – Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary
  • Regionální linka Klatovy – Plzeň – Rokycany – Hořovice – Zdice – Beroun
  • Regionální vlaky na elektrifikovaných tratích Jihočeského kraje
  • Regionální vlaky na elektrifikovaných tratích kraje Vysočina

Jednotky push-pull společnosti Škoda Transportation


  • Ostrava – Frýdek-Místek – Frýdlant nad Ostravicí


Zdroje: Dopraváček, ČD

Žádné komentáře:

Okomentovat