1/24/2020

INTEGRACE VEŘEJNÉ DOPRAVY NA VOTICKU

dopravacz
V letošním roce dojde k dalšímu rozšíření integrace veřejné dopravy na Benešovsku, konkrétně do oblasti Voticka. Na jednu jízdenku bude možné jezdit autobusy i vlaky v rámci zaintegrovaných oblastí Středočeského kraje, ale také například pražskou MHD. I zde dochází k rozšíření nabídky spojů, zpravidelnění jízdních řádů a zpřehlednění linkového vedení. Zavedeny jsou návaznosti mezi autobusy a rychlíky v Benešově.

Dopravní obslužnost obcí na silnici I/3

Páteřní dopravní obslužnost zajišťuje linka 530, která propojuje Benešov, Olbramovice, Votice, Miličín, Sudoměřice u Tábora a Tábor. Vybrané spoje jsou z Benešova prodlouženy do Prahy, na opačném konci linky pokračují dílčí spoje až do Jindřichova Hradce nebo Třeboně. Je zachováno i přímé spojení Mladá Vožice-Praha. Tuto linku je možno použít mj. pro vnitroměstské cesty na území Votic v severojižním směru.
Na jízdenku PID bude možné po realizaci integrace možné cestovat pouze v úseku Benešov-hranice Středočeského/Jihočeského krajev ostatních úsecích platí tarif vyhlášený dopravcem. V případě dohody s jihočeským koordinátorem bude možné na tarif PID cestovat rovněž v úseku mezi hranicemi obou krajů a Táborem, resp. Mladou Vožicí.
V Benešově je zajištěna návaznost na rychlíky linky R17: příjezd linky 530 od Votic ve 40. minutu a odjezd rychlíku do Prahy ve 49. minutu; opačně příjezd rychlíku od Prahy v 11. minutu a odjezd linky 530 do Votic ve 20. minutu.
Během pracovního dne nabídne linka 530 spojení Benešova s Voticemi až 14x v každém směru a Votic s Miličínem až 16x v každém směruO sobotách budou provozovány 4 páry spojů mezi Miličínem a Benešovem, o nedělích a svátcích bude tento počet navýšen až na 6 párů spojů.

Východní část Voticka

Základní linkou ve východní částí regionu je linka 550 s výchozí zastávkou v Olbramovicích u železniční stanice, odkud pokračuje do Votic a dále po trase dnešní linky 200036 (E36) přes Jankov, Ratměřice a Zvěstov do Louňovic pod Blaníkem. Z Louňovic pod Blaníkem pokračuje přes Kondrac do Vlašimi, kde je ukončena. V souvislosti s úpravou časových poloh spojů budou upraveny i časy odjezdů, resp. příjezdů, ostatních linek tak, aby v Louňovicích pod Blaníkem nedošlo k rozvázání přípojných vazeb.
Na lince 550 bude zaveden 60 minutový interval během dopravní špičky, oproti stávajícímu stavu bude v této relaci rozšířen provoz i do večerních hodin. O víkendech a svátcích budou provozovány 4 páry spojů.
Linka 532 je navržena jako místně obslužná především pro spojení Bedřichovic, Vlčkovic, Broumovic a Ameriky s Jankovem a centrem Votic. V západním směru pokračuje přes železniční stanici (kde je návaznost na osobní vlaky S90do Beztahova.
Pro spojení Odlochovic s Jankovem a dále s Benešovem slouží navržená linka 553. Mezi Jankovem a Benešovem je trasována přes Pičín, Strženec, Ouběnice, Tomice II, odtud po hlavní silnici I/3 do Bystřice a po projetí městem Bystřice se napojí opět na hlavní silnici a míří do Benešova k železniční stanici. Vybrané spoje obsluhují i Jankovskou Lhotu a Nosákov.
V Jankově jsou k vybraným spojům linky 553 zřízeny návaznosti na linku 550.
Linka 554 zajišťuje obslužnost votických a bystřických osad s centrem Votic, resp. Bystřice. Linka vede z votického autobusového nádraží přes Otradovice, Budenín, Kaliště a dále přes Ouběnice, Jinošice a Opřetice do Bystřice. V Bystřici linka zastaví na náměstí, naproti škole a u železniční stanice. Součástí linky je také ‚okruh‘ zajišťující spojení Mokré Lhoty, Vokova a Líšna s centrem Bystřice. Pro všechny spoje je zajištěno i spojení do Benešova, resp. od Benešova – buďto je spoj veden jako přímý bez přestupu až do Benešova, nebo je v Bystřici zajištěn přestup na autobusové linky PID (459, 552, 553).

Západní část Voticka

Pro cesty mezi Benešovem, Bystřicí, Vrchotovými Janovicemi, Olbramovicemi a Voticemi bude možné využít linku 552. Linka z Votic pokračuje dále přes Neustupov do Mladé Vožice – o tomto úseku bude pojednáno v části níže. V úseku Votice – Benešov je navrženo 8 párů spojů v pracovní dnyběhem víkendů a svátků jsou navrženy 4 páry spojů.
Na lince 552 bude zřízena garantovaná návaznost na vlaky rychlíkové linky R17 v železniční stanici Olbramovice. Z obou směrů přijíždí linka 552 ve 30. minutu, přičemž příjezd rychlíků od Benešova je ve 21. minutu a od Tábora ve 38. minutu. Po celý den je takto zajištěn návoz z Votic na rychlíky do Benešova a odvoz od rychlíků z Benešova do Votic. Analogicky je tomu u oblasti Vrchotových Janovic – celodenně je z Vrchotových Janovic zajištěn návoz na rychlíky ve směru Benešov a odvoz od rychlíků od Benešova do Vrchotových Janovic.
Linka 566 tvoří posilu k lince 552 v úseku Votice-Olbramovice-Vrchotovy Janovice a dále pokračuje přes Mrvice, Šebáňovice, Sledovice, Minartice a Bezmíř do Vojkova.
Spojení Votic se Sedlcí-Prčicí zajistí páteřní linka 557 přes Jestřebice a Arnoštovice do Heřmaniček a dále do Sedlce-Prčice. Vybrané spoje obslouží i místní části Divišovice, Chotětice a Mrákotice. Mezi Sedlcí-Prčicí a Voticemi je v pracovní dny navrženo celkem 21 spojůdalších 6 spojů je pouze v části trasy mezi Heřmaničkami a Sedlcí-Prčicí. O víkendech a svátcích jsou navrženy 3 páry spojů mezi Voticemi a Sedlcí-Prčicí přičemž část spojů je mezi Heřmaničkami a Voticemi vedena přes Smilkov jako linka 556. V souvislosti s integrací budou provedeny dílčí časové úpravy spojů tak, aby byla zachována přestupní vazba v Sedlci-Prčici mezi spoji linek do Sedlčan a linkou 557.
Linkou 556 je zajištěno spojení částí Křenovičky, Dědkov a Velké Heřmanice s Heřmaničkami a z Heřmaniček přes Smilkov do Votic. Mezi Heřmaničkami a Voticemi je plánováno 13 spojů. Zůstává zachováno přímé spojení Sedlce-Prčice se Sedlčany přes Heřmaničky, v úseku Sedlec-Prčice – Heřmaničky budou spoje značeny jako linka 557, v úseku Heřmaničky – Křenovičky jako linka 556 a dále pokračují mimo systém PID jako linka 300067.
Na linkách 556 a 557 jsou zřízeny garantované návaznosti na osobní vlaky linky S90 v Heřmaničkách. Dopoledne zajišťují linky 556 a 557 návoz od Křenoviček, resp. Sedlce-Prčice, primárně na vlak ve směru Benešov (nepravidelně i Tábor) a odpoledne se soustředí na odvoz od vlaků (z obou směrů) do Křenoviček, resp. Sedlce-Prčice.

Jižní část Voticka + spojení do Mladé Vožice

Navržená linka 558 vznikla sloučením částí linek 300062 a 390100. Spojuje centrum Sedlce-Prčice s jejími částmi Uhřice, Jetřichovice a Vrchotice, zajišťuje spojení Černotic a Bonkovic se Střezimíří a zároveň i spojení Střezimíře s jihočeským Borotínem.
Náhradou za zrušenou linku 300066 mezi Sedlcí-Prčicí a Červeným Újezdem (přes Staré Mitrovice, Dvorce a Záběhliceje linka 568. Oproti stávajícímu stavu dochází k rozšíření provozu v odpoledních hodinách.
Linka 568 dále pokračuje přes Střezimíř a Mezno do Miličína, a to přes Mitrovice, Nasavrky, Nové Dvory, Petrovice, Malovice a Záhoří. V této části linky slouží především pro obsluhu sídel podél mezikrajské hranice, přičemž v Miličíně je zajištěno návazné spojení linkou 530 směrem do Votic. V opačném směru je ke spojům z Miličína přípoj linky 530 od Votic. Vybrané spoje jsou vedeny do Votic jako přímé vozy bez nutnosti přestupu v Miličíně.
Linka 567 se funkčně dělí na dvě samostatné větve: Mezno-Střezimíř-Červený Újezd-Ješetice-Miličín a Miličín-Oldřichov,Těmice-Zhoř u Mladé Vožice-Mladá Vožice. V první zmíněné části trasy Mezno-Miličín je navrženo 5 párů spojů, s výjimkou posledního spoje do Miličína je (podobně jako u linky 568) garantovaná návaznost v Miličíně na linku 530.
V úseku mezi Miličínem a Mladou Vožicí je během pracovních dnů zachován současný rozsah provozu, stejně tak je zachován přímý pár spojů v trase Mladá Vožice-Praha, přičemž z Mladé Vožice do Miličína bude vůz označen jako linka 567 a v úseku z Miličína do Prahy pojede pod označením linky 530. Během sobot, nedělí a svátků dojde k rozšíření provozu na 2 páry spojů.
Jižní část linky 552 začíná ve Voticích, pokračuje do Neustupova a dále na území Jihočeského kraje přes Slapsko a Šebířov,Bouřilku do Mladé Vožice, kde je linka ukončena. Návrh počítá s provozem 5 párů spojů denně mezi Voticemi a Mladou Vožicí a dále s posilovými spoji mezi Voticemi a Jiřeticemi. Trasování linky z Votic severně přes Olbramovice a Vrchotovy Janovice do Benešova přináší cestujícím z oblasti Neustupova, Slapska a Mladé Vožice možnost přestupu na rychlík v Olbramovicích (ve směru do Benešova a Prahy) a také přímé spojení bez přestupu s Benešovem. Vzhledem k rozdílným časovým polohám současných a navržených spojů v Mladé Vožici budou realizovány i dílčí časové posuny spojů linek z/do Tábora tak, aby nedošlo k porušení přestupních vazeb v Mladé Vožici.
pid cz

Žádné komentáře:

Okomentovat