1/24/2020

INTEGRACE VEŘEJNÉ DOPRAVY NA ZÁSMUCKU

dopravacz
Na jaře letošního roku bude spuštěna integrace veřejné dopravy v oblasti Zásmucka a Kouřimska. Na jednu jízdenku bude možné jezdit v rámci zaintegrovaných oblastí Středočeského kraje, ale také pražskou MHD. Díky Tarifu PID cestující ušetří zejména při pravidelném dojíždění. Na linkách PID lze v rámci pásmové i časové platnosti libovolně přestupovat mezi jednotlivými linkami různých dopravců. Dojde k jednoduššímu a přehlednějšímu vedení linek, provoz bude hlídán koordinačním dispečinkem.

Změny na nově integrovaných regionálních linkách v oblasti Zásmucka

  • Zavedení přestupních vazeb v Zásmukách z nově integrovaných linek na stávající páteřní integrovanou linku PID 381 a směřující do Prahy a Kutné Hory.
  • Jednotlivé linky budou mezi sebou provázány, dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze území.
  • Častější a pravidelné spojení Skvrňova, Zásmuk a Kolína včetně víkendového provozu
  • Posílení a doplnění regionálních spojů zejména v mimošpičkových obdobích(večerní a dopolední spoje).
  • Celkové zpřehlednění linkového vedení v oblasti.

Připravovaný integrační projekt lze rozdělit na následujících části:

Zásmucko

Páteř oblasti Zásmucka tvoří zejména spojení Kolína, Bečvár a Zásmuk, které je dneska zajišťováno několika linkami. Nově jsou trasy těchto linek sjednoceny do dvou.
481 
Linka PID 481 je vedena z Kolína přes Zásmuky do Svrňova odkud vybrané spoje pokračují až do Uhlířských Janovic. Linka zajišťuje přímé spojení Kolína a Zásmuk, kde všechny spoje garantovaně navazují na linku PID 381 do Prahy. Vybrané spoje navíc pokračují ze Zásmuk dále jako 381 přímo do Prahy. Na lince je zaveden také víkendový provoz v čtyřhodinových intervalech. V úseku Kolín – Zásmuky nahrazuje především původní linky SID G39 a G41. V úseku Zásmuky – Svkrňov nahrazuje dnešní linky SID G41, G49 a G 50.
549Linka PID 549 je vedena z Kolína přímo po do centra obce Kbel a dále přes Kořenice, Chotouchov a Vavřinec do Uhlířských Janovic. V úseku Kolín – Bečváry nahrazuje dnešní linky SID G40 a G42 a v úseku Kolín – Uhlířské Janovice dnešní linky E12, G42 a 230680. Z Uhlířských Janovic vybrané spoje pokračují přímo dle tarifu SID přes Kácov a Vlašimi do Mladé Vožice.
450Linka PID 450 je nově prodloužena z Polních Voděrad přes Dolní Chvatliny, Zásmuky a Drahobudice do Červeného Hrádku. V úseku Polní Voděrady – Zásmuky linka nahrazuj dnešní linky G49 a G53. V úseku Zásmuky – Bečváry linka nahrazuje dnešní linky G44 a G50. v Zastávce Bečváry, Červený Hrádek je zajištěn přestup ve směru od Drahobudic do Kolína a zpět.

Stávající páteřní a návazné linky PID

381Na lince PID 381 dochází k úpravě provozu, zejména posílení spojení do Kutné Hory v pracovní den a neděli ráno.
382Na lince PID 382 dochází k posílení provozu ve večerních hodinách pracovního dne.
383Na lince PID 383 dochází k posílení provozu ve večerních hodinách.
387Na lince PID 387 dochází k posílení provozu celotýdenně, zejména o víkendu. V pracovní den dva spoje v každém směru a o víkendech tři až čtyři spoje v každém směru jsou prodlouženy do Uhlířských Janovic. Předpokládáme, že v další fázi integrace dojde k dalšímu navýšení spojů do Uhlířských Janovic.
491Na lince PID 491 dochází k optimalizaci spojení školních dětí do Mukařova a k úpravě provozu o víkendech.
652Na lince PID 652 dochází z provozních důvodů k úpravě provozu v ranní špičce.
654 a 660Na linkách PID 654+660 dochází k posílení spojení v celé trase Český Brod – Kostelec n.Č.l. – Stříbrná Skalice v pracovní dny a v úseku Český Brod – Kostelec n.Č.l. i o víkendech.
659Na lince PID 659 dochází k posílení provozu celotýdenně.

Změny na stávajících integrovaných regionálních linkách v oblasti Kouřimska

  • Sjednocení trasy linky 421 spojující Kolín, Kouřim a Sázavu
  • Prodloužení linky 424 do Ždánic pro vytvoření četnějšího spojení zejména v období přepravních špiček mezi Kouřimí a Ždánicemi s návazností na linku
  • Zlepšení koordinace jednotlivých linek v oblasti.
  • Zajištění četnějšího přímého spojení Kouřimi, Českého brodu a Čelákovic
  • Propojení linek 654 a 660 přes Kostelec nad Černými lesy

Dochází k úpravám stávajících linek 421, 422, 424 a 450.

Linka 421 zajištující přímé spojení Kolína, Kouřimi a Sázavy bude nově vedena jednotnou trasou v úseku Kolín – Kouřim, díky čemuž dojde ke sjednocení jízdní doby. Díky prodloužení linky 424 do Ždánic bude vyhověno požadavku na zkrácení čekacích dob na linku 381 a díky tomu k zajištění větší přesnosti provozu linky 421.
Linka 424 bude prodloužena vybranými spoji ze zastávky Kouřim, přes přestupní uzel Ždánice, U Jánů do centra obce Ždánice. V odpoledních hodinách tak dojde k vytvoření 30 minutového intervalu v trase Ždánice,U Jánů – Kouřim. Díky této skutečnosti budou moci cestující jedoucí z Prahy, Kostelce nad Černými Lesy a dalších obcí na trase linky 381cestovat do Kouřimi a dále do regionu častěji.
Linka 450 bude prodloužena přes místní část Nová Ves III obce Svojšice přes Polní Voděrady, Toušice, Zásmuky a Drahobudice do Červeného Hrádku. V zastávce Svojšice dojde k vytvoření garantovaných návazností s linkou 421. provoz linky bude posílen zejména o mimošpičkové časy umožňující tak dojížďku k lékaři nebo na úřady.

Na lince 422 dojde ke změnám časových poloh vybraných spojů tak, aby byly lépe koordinované s ostatními spoji a také provázané zejména s linkou 662 v úseku Kouřim – Český Brod, kde tyto linky tvoří svazek a vzájemně se prokládají.
pid cz

Žádné komentáře:

Okomentovat