11/07/2018

Rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr v Opavě. 10 listopadu 2018, sobota. Velký a zajímavý program

dopravacz

Po 35 letech služby cestujícím, což je opravdu dlouhá doba proběhne slavností ukončení provozu tohoto typu trolejbusů a bude představen jeho nový nástupce.


V Opavě končí v sobotu 10.11.2018 35-letý provoz trolejbusů Škoda 14 Tr.
Součástí slavnostního rozloučení bude i bohatý doprovodný program, který začíná již v pátek 9.11.2018.
Na nádraží Opava východ bude vystaven "Dřevák / Vídeňák". Osobní vůz, který jezdil jako "vlakotramvaj" mazi Vídní a Bratislavou.
Mezi Opavou východ a Opavou západ (v pátek z Ostravy do Opavy a v sobotu večer z Opavy do Krnova) bude jezdit motorový vůz "Hurvínek".
Jako vstupenka na doprovodný program akcí budou platit jízdenky prodávané v historických vozidlech a trolejbusech Škoda 14 Tr u řidiče, anebo průvodčích. Cena pro dospělého je 50 Kč, pro děti do 15 let 30 Kč. 
Opava mapa odjezdy
„Čtrnáctky“ od roku 2002 mají svůj opavský domov ve vozovně v městské části Kylešovice. Dne 10. 11. 2018 se brány vozovny od 8:00 otevřou pro širokou veřejnost. Seznámit se zde budete moci se současnou technikou i historickými vozidly. Vyzkoušet si můžete průjezd vozidlem myčkou, anebo si prohlédnout výstavu modelových kolejišť. Zejména mladší účastníci si mohou vyzkoušet některé z činností, které se v podniku provádějí, anebo dříve prováděly, například nasazování sběračů, výměna uhlíků, lakování, anebo například označování jízdenek kleštěmi, či vypsání jízdního řádu na psacím stroji. 
Čas: 8:00–15:30
Spojení: Zvláštní trolejbusová linka T1 (Vozovna – Albert, interval 20 minut), zvláštní trolejbusová linka T2 s trolejbusem Škoda 14 Tr (Vozovna – Kateřinky, interval 60 minut), zvláštní autobusová linka A2 (Vozovna – Raduň, škola, interval 20 minut), zvláštní spoj linky 201 s trolejbusem Škoda 14 Tr (interval 30 minut).


Trolejbusová doprava v Opavě bude po konci provozu trolejbusů Škoda 14 Tr bezbariérová. Od roku 1952 bychom napočítali v opavských trolejbusech celkem 492 schodů. Zvládnete zdolat alespoň část z nich v rámci celodenní soutěže? Jízdenka slouží zároveň jako hrací karta. Navštívit musíte celkem 6 míst, po zdolání schodiště obdržíte razítko, které potvrzuje, že jste schody úspěšně pokořili. 
Konkrétně na Vás čekají schodiště v těchto budovách: 
Věž Hlásky (budova radnice)
Bunkr v Milostovicích (prohlídka bunkru)
Obecní dům (možnost prohlídky expozice Cesta města a Obecního domu, zhruba každých 20 minut)
Divadlo (schodiště u vstupu, otevřeno 9:00-15:00)
Galerie KUPE (vodárenská věž u Nádraží, možnost návštěvy galerie) 
Vozovna – historický trolejbus Škoda 14 Tr ev. č. 58 
Vyplněné jízdenky se všemi razítky bude možné odevzdat od 15:30 na Horním náměstí u stánku moderátora akce. Po slavnostním symbolickém předání štafety mezi starými a novými vozidly budou vylosováni vítězové cen. A o co hrajeme? 
1. místo – poukaz na libovolnou dovolenou v hodnotě 10.000 Kč s Cestovní agenturou Sluníčko
2. místo – poukaz na nákupy v nákupním centru Breda & Weinstein v hodnotě 1.000 Kč
3. místo – poukaz na nákupy v nákupním centru Breda & Weinstein v hodnotě 1.000 Kč
Trolejbusy a železnice k sobě patří. Nádraží představují jeden z nejdůležitějších zdrojů cestujících. Všechny opavské trolejbusy Škoda 14 Tr navíc byly po železnici do města dodány. Na nádraží Opava-východ budou k vidění dva zajímavé historické vozy. Legendární motorový vůz M131 přezdívaný Hurvínek Vás každou hodinu (první odjezd v 9:00, poté 9:50, 10:50 atd. až do 14:50) může svézt po městě na trase do Opavy-západ a zpět. Mimoto bude k vidění i vzácný vůz tzv. Vídeňské električky, která je považována za předchůdce dnešních vlakotramvají. Vůz smíšené konstrukce (mezi tramvají a železničním vozem) byl vyroben vagónkou v Praze na Smíchově už v roce 1913. Dále bude možné prohlédnout si i stálou venkovní expozici o historii železnice na Opavsku před galerií KUPE a galerii samotnou (s výhledem z balkónu na nádraží). Ve vozovně trolejbusů bude k vidění výstava modelových kolejišť. 
Čas: 9:00–15:30
Spojení: Zvláštní trolejbusová linka T1 (Vozovna – Albert, interval 20 minut), zvláštní trolejbusová linka T2 s trolejbusem Škoda 14 Tr (Vozovna – Kateřinky, interval 60 minut), zvláštní spoj linky 201 s trolejbusem Škoda 14 Tr (interval 30 minut).
Plány na náhradu tramvají trolejbusy jsou datovány již v období druhé světové války. Po jejím skončení byly německé návrhy po několika letech znovu objeveny a trolejbusová síť podle nich postupně postavena. Opava ležela na území tzv. Sudet, které muselo být v roce 1938 odstoupeno Německu. Pevnostní systém na obranu města tak nebyl použit. Jak se Československo na válku připravovalo, mohou návštěvníci zjistit v opevnění v Milostovicích. Zde si mohou prohlédnout nejen velký pěchotní srub se všemi zbraněmi, ale (v případě příznivého počasí) také objekt lehkého opevnění známý jako „řopík“. 
Čas: 8:30–15:30
Časy prohlídek: Zhruba každých 30 minut, max. 30 osob na prohlídku
Spojení: Zvláštní autobusová linka A1 (Divadlo – Milostovice, interval 20 minut)
Opava je stále významným církevním centrem České republiky. Nalezneme zde 14 velkých kostelů, které jsou téměř všechny dostupné trolejbusem. Poznejte s námi ty nejzajímavější. Jízdenka slouží jako vstupenka na komentované prohlídky do jediné české konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie, dále do kostela sv. Ducha na Masarykově třídě, do kostela sv. Václava (Dům umění) a do kaple sv. Kříže (Švédská kaple) v Kateřinkách.  
Čas: 9:00–15:30
Časy prohlídek: Volně přístupno, komentáře zhruba každých 15 minut 
Spojení: Do centra města všechny linky s výjimkou linek T2 a A2, ke kapli sv. Kříže zvláštní trolejbusovou linkou T2 (Vozovna – Kateřinky, interval 60 minut), zvláštní spoj linky 208 s trolejbusem Škoda 14 Tr (interval 30 minut).
  Do Opavy přichází nová generace trolejbusů, která umožňuje jízdu na baterie mimo trolejové vedení. Vyzkoušet jízdu takovým trolejbusem si můžete z Opavy do Raduně. Ve spolupráci se Státním zámkem Raduň a Národním památkovým ústavem je zde otevřen pro návštěvníky se zvláštní jízdenkou mimořádně místní zámek, konkrétně okruh po nejstarších částech zámku, který bude plně zpřístupněn veřejnosti až v květnu 2019. 
Čas: 8:30–15:30
Spojení: Zvláštní autobusová linka A2 (Vozovna – Raduň, škola, interval 20 minut), kombinovaný provoz historických autobusů a trolejbusů s trakčními bateriemi.
Trolejbusy měly tramvaje podle některých návrhů původně jen doplnit, nakonec je ale v ulicích města zcela nahradily. Souběžně se trolejbusy a tramvaje potkávaly v ulicích města 4 roky (mezi lety 1952–56). V opavské vozovně v Kylešovicích bude možné prohlédnout si původní opavskou historickou tramvaj ev. č. 7 z roku 1905. Na nádraží poté bude vystaven vzácný vůz tzv. Vídeňské električky, který sloužil na trase mezi Bratislavou a Vídní a vyroben byl již v roce 1913. 
Čas: 8:00–15:30 vozovna, 9:00–15:30 nádraží
Spojení: Zvláštní trolejbusová linka T1 (Vozovna – Albert, interval 20 minut), zvláštní trolejbusová linka T2 s trolejbusem Škoda 14 Tr (Vozovna – Kateřinky, interval 60 minut), zvláštní spoj linky 201 s trolejbusem Škoda 14 Tr (interval 30 minut), do vozovny navíc i zvláštní autobusová linka A2 (Vozovna – Raduň, škola).
Symbolické rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr spojené s představením nové generace opavských trolejbusů se uskuteční na Horním náměstí v sobotu 10. 11. 2018 v 16.00. Trolejbusy přijedou ve směru od Dolního náměstí. Po rozloučení bude následovat vyhlášení vítězů v soutěži Opavské schody. V 16:30 vystoupí na Horním náměstí letošní SuperStar Tereza Mašková.    
Zdroje: opava35let cz, p103h webnode cz, msstavby cz, oko-opava cz




Žádné komentáře:

Okomentovat