11/03/2018

Video. Do ostrého provozu v Ostravě vyjelo dvacet nových švýcarských tramvají

dopravacz

Dopravní podnik Ostrava vyslal do ostrého provozu dvacet tramvají nOVA, které pro město vyrobila švýcarská firma Stadler. Nový typ tramvaje získal od Drážního úřadu všechna potřebná povolení a stal se tak součástí vozového parku ostravského dopravního podniku.
„Dva prototypy tramvaje Stadler nOVA už podstoupily všechny potřebné testy. V rámci zkušebního provozu najely po městě čtyřicet tisíc kilometrů. Do konce roku bychom měli dostat dalších šest vozů a v první polovině příštího roku zbývajících 14 z vysoutěžených a objednaných čtyřiceti kusů. Společně s dalšími čtyřiceti tramvajemi společnosti Škoda Transportation, které jsme vysoutěžili letos, máme nakročeno k nejmladšímu tramvajovému vozovému parku v zemi,“ říká generální ředitel a předseda představenstva dopravního podniku Daniel Morys.
Tramvaje Stadler nOVA uvezou až 188 cestujících, jsou nízkopodlažní, mají klimatizaci, USB konektory a jsou připraveny i pro wi-fi připojení k internetu. Dosud jezdily na lince číslo 4. Nyní je chce dopravní podnik nasadit i na linky číslo 3 a 7 a postupně na další.
Protože ale jde o středněkapacitní vozy, musí předem naplánovat jejich možné nasazení na nejvytíženější trasy, jako je třeba linka číslo 8. „Nové tramvaje se tam budou muset prostřídat s vozy, které uvezou více cestujících,“ vysvětlila mluvčí DPO Karolína Rycková.
Nové vozy nahradí mimo jiné poslední dva kusy tramvají ČKD K2, které v Ostravě slouží 41 let. Veřejnost se s nimi může rozloučit při posledních jízdách v sobotu od 11 hodin před vjezdem do dílen dopravního podniku v Ostravě-Martinově.
Zdroj: ostrava idnes cz

Žádné komentáře:

Okomentovat