1/30/2019

Anketa mezi dopravci: Lidé si na platby kartou v autobusech začínají zvykat

dopravacz
Už několik měsíců mohou cestující platit jízdné u řidiče v příměstských autobusech Pražské integrované dopravy platební kartou. Lidé o tom zatím moc neví.
Cestující tak nemusí lovit v kapse nebo peněžence drobné. Jednoduše přiloží k terminálu u řidiče bezkontaktní bankovní kartu a pípne s ní stejně jako třeba v supermarketu. V anketě oslovil organizátor integrované dopravy šest autobusových dopravců, kteří zajišťují dopravu na příměstských linkách v Praze a ve Středočeském kraji. Z výsledků je vidět, že lidé zatím o této novince ještě příliš nevědí.
„Kartou místo drobných dnes už zaplatíte za jízdenku skutečně ve všech příměstských autobusech Pražské integrované dopravy a nezáleží, jestli jedete z Kladna do Prahy, nebo z Jílového u Prahy na Budějovickou. Při nástupu stačí říct řidiči, že chcete místo drobných platit kartou, každý autobus je na to už dnes vybavený a každý řidič musí vědět, jak platbu kartou přijmout,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík.
Z výsledků ankety mezi šesti dopravci lze odvodit, že počty cestujících, kteří chtějí zaplatit v autobuse kartou, se budou každý měsíc počítat v systému PID už v tisících, v celkovém počtu prodaných jízdenek je to ale stále jen kapka v moři, která se vyjadřuje v promile.

„Jsem rád, že je tato možnost i pro cestující ve Středočeském kraji, a jednoznačně bych platby kartou v autobusech všem doporučil, je to pohodlnější a nemusíte myslet na to, jestli vám drobné vyjdou. Je vidět, že si lidé teprve zvykají, ale jsem přesvědčený, že platit kartou za lístek v autobuse ve Středočeském kraji bude brzy stejně běžné jako platit v obchodě kartou za nákup,“ doplnil ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Pavel Procházka.
Výsledky ankety
Počty jízdenek, které cestující na linkách PID zaplatili v autobuse bankovní kartou ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018:
•    ČSAD POLKOST: 759 jízdenek
•    ČSAD Střední Čechy: 1 219 jízdenek
•    OAD Kolín: 58 jízdenek
•    ČSAD MHD Kladno: 930 jízdenek
•    ARRIVA CITY: 745 jízdenek
•    ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY: 2 209 jízdenek

Jízdenky v mobilu
Ještě jednodušší možností než si kupovat jízdenku v autobuse u řidiče je její nákup z mobilního telefonu přes aplikaci PID Lítačka. Cestující si tu najde spojení odkud, kam a kdy pojede a rovnou si v aplikaci jízdenku na tuto trasu také koupí. Stačí k tomu platební karta, která umožňuje platby na internetu. Pak už jen nastoupí se zakoupenou jízdenkou na displeji telefonu do autobusu, metra, tramvaje, vlaku nebo třeba i na přívoz.
Zdroj: busportal cz

Žádné komentáře:

Okomentovat