1/15/2019

Středočeský kraj uzavírá smlouvy se sousedy, chce výrazně rozšířit PID za své hranice

dopravacz
Středočeský kraj na mape
Pražská integrovaná doprava (PID) by měla pod taktovkou Středočeského kraje ještě letos výrazně expandovat do sousedních regionů, a to především na železnici. Středočeský kraj za tímto účelem postupně uzavírá se sousedy smlouvy, které popisují rozsah spolupráce a také výpočet úhrady prokazatelné ztráty za linky překračující hranice krajů.
„V tuto chvíli máme uzavřené smlouvy s Libereckým, Plzeňským, Jihočeským a Královéhradeckým krajem. V nejbližší době budou uzavřeny smlouvy i se zbývajícími třemi sousedními kraji,“ uvedl mluvčí dopravního organizátora IDSK Oldřich Buchetka. Zbývá tak uzavřít smlouvy ještě s kraji Pardubickým a Ústeckým a krajem Vysočina. Expanze ale nebude jednostranná, do středních Čech naopak budou moci zasáhnout krajské integrované systémy z okolí.
„Rozsah uznávaní tarifu PID, respektive tarifu sousedních krajů na území Středočeského kraje je předmětem společných jednání v rámci přípravy jednotlivých integračních projektů,“ doplnil Buchetka. Konkrétnější být nechtěl s tím, že novou podobu integrace bude schvalovat v únoru krajské zastupitelstvo. Pak informace zveřejní.
Velké integrační finále v podobě přesahů do okolních krajů mělo nicméně podle původních plánů přijít už koncem loňského roku. Jako pilotní „přeshraniční“ spolupráce už delší dobu funguje spojení z Mělníka do severočeské Roudnice nad Labem. PID na železnici také mírně zasahuje do Libereckého kraje.
Šéf IDSK Pavel Procházka před rokem mluvil o tom, že další přesahy vzniknou hlavně tam, kde lidé z okrajových částí kraje jezdí za prací či do škol k sousedům. Jmenoval například spoje do Tábora, Turnova, Přelouče nebo Rokycan.
Vlaky mají být přitom předvoj, následovat je budou autobusy.
Autobusové linky (na rozdíl od vlakových) ale ještě nejsou všechny v PID ani na území Středočeského kraje. Dokončení zaintegrování všech autobusových linek do PID je proto hlavním cílem IDSK pro letošek. Už v březnu by měla PID zahrnout další část okresu Nymburk. Připravuje se integrace Příbramska, Hořovicka a Berounska, Benešovska, Kutnohorska a dalších oblastí.
Administrativní rozšíření PID by mělo být následováno i rozšířením prodeje jízdenek a jejich označovačů.
Zdroj: zdopravy cz

Žádné komentáře:

Okomentovat