1/13/2019

Prodloužení - Dráhy na žádost kraje zmodernizují 19 motoráků řady 810, sníží jejich kapacitu

dopravacz
Pokud cestujete vlakem po lokálkách nebo regionálních tratích, tak asi víte, že ne všude jezdí zrovna nejmodernější soupravy. Určité zlepšení v Moravskoslezském kraji slibují na příští rok České dráhy. Zmodernizují malé motoráky. Na nové vlaky si ale musí cestující ještě počkat.
Motorák řady 810: fandové železnice mu přezdívají třeba skleník podle toho, že je v něm v horkém létě docela teplo. Právě tyto malé vozy z Vagónky ve Studénce mají projít v příštím roce v Moravskoslezském kraji velkým omlazením.
„Chceme, aby byla Wi-Fi, aby byla klimatizace. Budou tam vyměněny motory, budou tam nové sedačky. Takže to jsou věci, které určitě cestující pocítí a bude to průběžně, jedná se o 19 vozů,“ vysvětluje ředitel ostravského Regionálního obchodního centra Českých drah Miroslav Klich.
Motoráky se přitom vyráběly před zhruba 40 lety a některé z nich už slouží jako muzejní vozidla. Moravskoslezský kraj s nimi ale nadále počítá. „My v tuto chvíli prostě nemůžeme koupit nové dieselové vlaky. To jako nejde. Za prvé nejsou v Evropě, vůbec se nedělají. A za druhé koupit dneska diesel na příštích 40 let je velmi, velmi složité,“ říká náměstek hejtmana Jakub Unucka z ODS.
Zato nové vlaky začaly v Moravskoslezském kraji jezdit naposledy před třemi lety na letiště v Mošnově. Další přibudou nejdříve na konci roku 2020. Pět dvoupatrových souprav bude jezdit z Ostravy do Beskyd. To je ale zatím všechno. Devět plánovaných elektrických jednotek na trať z Opavy do Českého Těšína podle náměstka hejtmana Unucky nevyjede. Kraj nedostal dotaci.
Hejtmanství aspoň uvažuje o výměně několika zbytečně kapacitních jednotek CityElefant za menší soupravy se Středočeským krajem. Větší výměnu starých vlaků za nové bude žádat kraj až při soutěži na nové dopravce v polovině příští dekády.
Zdroj: ostrava rozhlas cz

Žádné komentáře:

Okomentovat